Sparvanor

Det börjar gå upp för allt fler hur lite pengar de faktiskt kommer att få i allmän pension.

Sparvanor i ett bristande pensionsystem

En nybliven pensionär får idag i genomsnitt motsvarande 60 procent av sin slutlön i pension. Den allmänna pensionen ger ca 46 procent, övrigt kommer från tjänstepension och privat pensionssparande.

Allt fler blir medvetna om hur stor, eller liten, pensionen faktiskt är. Knappt 7 procent av svenskarna tycker ersättningen från den allmänna pensionen är rimlig. Bland kvinnor är siffran ännu lägre: 4 procent.

Två av tre svenskar ser ett privat sparande på börsen som nödvändigt för att känna sig trygg inför pensionen. Samtidigt saknar var femte svensk ett privat sparande idag. Bland yngre och kvinnor är den siffran än högre.

..tror de kan bibehålla sin levnadsstandard som pensionär, enbart med hjälp av den allmänna pensionen och tjänstepensionen. I den yngsta svarsgruppen (25-39 år) är siffran 9 procent.

Cirka var femte svensk (18 %) och närmare var tredje egenföretagare (31 %) sparar mer än 3000 kronor i månaden.

70 % fler män än kvinnor som lägger undan mer än 3 000 kronor i månaden.

Knappt var tredje svensk (29 %) har en privat pensionsförsäkring. I den yngre målgruppen, 25-39 år, är siffran betydligt lägre 16 procent.

Var femte svensk (19 %) uppger att de inte sparar någonting till pensionen i dagsläget. Var tionde (9 %) vet inte om de sparar. I gruppen som aldrig haft kollektivavtal finns det flest icke-sparare: 30 procent.

Ta makten över dina investeringar

Alla behöver känna att de har makten över sitt sparande.

Dagens pensionssystem har inte hängt med i utvecklingen, nu är det dags att själv ta makten över dina investeringar och, utifrån dina egna förutsättningar, ta kontroll över din FRAMTIDA ekonomiska trygghet.

Porträttbild på Stefan Klohammar i kostym.

Reflektion – Sparvanor i ett bristfälligt system

  • Ett pensionssystem där tjänstepension och framförallt privat sparande blir allt viktigare för att medborgarna ska känna sig trygga måste också uppmuntra privat sparande, för att inte tappa ytterligare i förtroende.

  • Stora skillnader i pensionssparandet, där så många som var femte svensk inte sparar alls, riskerar att skapa en växande klyfta mellan de som har och de som inte har.

Läs mer från rapporten karriär och pension

En genomlysning av svenskarnas tankar och attityder kring framtidens pension och arbetsmarknad. Rapporten består av fyra delar och baseras på statistik framtagen av Sifo på uppdrag av Movestic.

Drivkrafter i arbetslivet

Arbetslivet ska vara roligt, flexibelt och utvecklande – och trygga pensionen!

Nya pensionärslivet

Den skarpa linjen mellan arbetslivet och pensionen håller på att suddas ut.

Värderingsstyrt sparande

Värderingarna styr inte bara arbetslivet utan är även avgörande när svenskarna ska placera sina sparpengar.

Hur stor blir pensionen?

Många faktorer påverkar hur stor din totala pension blir. Här kan du läsa mer om hur du själva kan påverka din pension.