Flytta tjänste­pension

Flytta pension: så här fungerar det

Om du har haft flera anställningar genom åren kan du ha tjänstepension sparat hos flera olika försäkringsbolag, så kallade fribrev. Ett fribrev är en tjänstepensionsförsäkring som det inte längre betalas in premier till. Ett fribrev kan ofta, men inte alltid flyttas till ett annat försäkringsbolag. Om du vill flytta din tjänstepension kontaktar du det pensionsbolag du vill flytta till så hjälper de dig.

När du avslutar en anställning där du haft tjänstepension som förmån (kollektivavtalad eller inte) så upphör arbetsgivarens inbetalningar och tjänstepensionen läggs i så kallat fribrev.

De olika försäkringsdelarna upphör men de inbetalade pengarna ligger kvar i den placeringsform du tidigare valt. Om du placerat din tjänstepension i fonder så ligger pengarna kvar i de fonder du valt. Du har möjlighet att påverka sparandet genom att fortsätta vara aktiv.

Genom att samla dina fribrev kan du få en bättre överblick av ditt totala sparande och få möjlighet att ta hand om ditt intjänade tjänstepensionskapital på ett enklare sätt. Eventuellt kan du också minska den totala kostnaden för dina olika fribrev genom att slå ihop dem till ett. Det är inte alla fribrev som kan flyttas och det kan ta lite tid att flytta dem. Det är dina tidigare arbetsgivare som äger fribreven och du som tidigare anställd är försäkringstagare av fribreven.

Du är alltså ansvarig för kapitalets tillväxt och den som kommer att få pengarna utbetalade till dig. Tidigare arbetsgivare måste dock alltid tillfrågas innan ett fribrev kan flyttas.

Det enklaste sättet att se din intjänade tjänstepension och hur den är placerad är att logga in på minpension.se. Under Intjänad pension kan du klicka på Tjänstepension, du ser då en lista på de pensionsbolag och vilka pensionsförsäkringar du har. Har du tjänstepension hos Movestic loggar du in på Mina Sidor med BankID för att se ditt sparande. 

Tänk på det här innan du flyttar pension

Att flytta flytta tjänstepension innebär att du tecknar en ny försäkring hos ett annat pensionsbolag. Här är några saker som är bra att tänka på om du funderar på att flytta pension.

Om dina familjeförhållanden har förändrats kan det till exempel betyda att du vill lägga till efterlevandeskydd i din försäkring, eller ta bort om barnen blivit vuxna och flyttat ut. I samband med flytt och förändring av efterlevandeskydd kan du behöva lämna en hälsodeklaration. 

Att välja låg risk för sina pensionspengar kan kännas tryggt och logiskt, men faktum är att det kan vara det mest riskabla på lång sikt. Ju högre risk desto större risk att pengarna sjunker i värde, men också desto större möjlighet att pengarna stiger i värde. Ju längre sparhorisont du har, desto högre risk kan du ta. Om du under lång tid har för låg risk, kan din pension bli lägre än nödvändigt. Vilken risknivå du ska ha beror på beror på flera faktorer och varierar över tid. Exempelvis är hur lång tid du ska spara avgörande.

Tjänstepension ligger oftast i en eller flera pensionsförsäkringar som omfattas av olika villkor och avgifter. Flyttavgiften är ofta låg och betalas dessutom i de flesta fall av bolaget du flyttar till. Men, det är viktigt att ta reda på och jämföra andra eventuella avgifter försäkringen omfattas av, exempelvis försäkringsavgift/kapitalavgift. Här är det viktigt att utgå från verklig avgift för att jämföra och inte en schablon. Ibland finns också avgifter som till exempel courtage och växlingsavgifter i samband med handel. När du jämför fondavgifter är det viktigt att också se på fondens historiska avkastning för att bedöma om det varit en bra eller dålig fond. Vissa försäkringar kan också omfattas av en garanti, säkerställ att du inte flyttar från en försäkring som har bättre villkor än det du flyttar till. Kontakta ditt pensionsbolag om du är osäker på vilka avgifter du har.

Om du är osäker på hur ditt sparande ser ut idag och vilka villkor och avgifter som gäller för de olika pensionsförsäkringarna kan en licensierad rådgivare hjälpa dig. Hos Movestic får du kostnadsfri pensionsrådgivning.

Samla din pension hos Movestic och få boost

  • 0 kronor i kapitalavgift, 0 kronor i årlig avgift och ingen flyttavgift. Du betalar endast fondavgift.
  • Kostnadsfri pensionsrådgivning där vi tillsammans gör en översyn.
  • Extra pensionsboost varje månad i fem år*

*När ditt kapital flyttats över till Movestic startar pensionsboosten. Totalt ger den 1,5% av det inflyttade kapitalet. Tillskottet sker med en andel varje månad under fem års tid. Ex. Du flyttar in 1 000 000 kronor till Movestic. Total pensionsboost som ska tillföras är då 15 000 kr fördelat på 60 månader. Du får då 250 kronor insatt på din försäkring varje månad under fem års tid.

Så här gör du:

  1. Klicka på knappen och fyll i och signera fullmakten. Vi hämtar in uppgifter om ditt pensionskapital.

  2. En rådgivare gör en genomlysning av ditt sparande och kontaktar dig för en genomgång.

  3. Vill du gå vidare med att samla ditt kapital hos Movestic hjälper vi dig med flytten och du får pensionsboost på inflyttat kapital.

Vanliga frågor om flytt av pension

Vilken typ av pensionssparande har du?

Tjänstepension utan kollektivavtal

Har du varit eller är du anställd hos en arbetsgivare utan kollektivavtal? Då kanske du har eller har haft tjänstepensionsavtal direkt med arbetsgivaren. Vi hjälper dig gärna undersöka om du har tjänstepension som kan flyttas och samlas på samma ställe.

Privat pensionssparande

I Sverige finns inte idag (2025) något skattegynnat privat pensionssparande. Privat pensionssparande är ett sparande i någon form som du själv valt att öronmärka till din pension. Det vill säga, ett "vanligt sparande". Det finns flera sparformer att välja mellan, till exempel ISK eller kapitalförsäkring.

Sparar du till pensionen på ett vanligt sparkonto bör du fundera på om du får nog med avkastning för att bygga ett pensionssparande, speciellt om du har många år kvar till pensionen.

Sparande i kapitalförsäkring

Sparande i en kapitalförsäkring är ett vanligt alternativ för pensionssparande, då den omfattas av fördelaktiga skatteregler och där du själv kan välja vem som ska få pengarna om du avlider. Du väljer själv vilka fonder du vill spara i. Precis som med ett ISK-konto väljer du hur hög risk du vill ta och vilken hållbarhetsinriktning som passar dig. Du väljer också om du önskar aktiv förvaltning, eller om fonden ska följa ett index, en så kallad indexfond. Här kan du ta en titt på fonderna som finns på Movestics fondlista.

Kollektivavtalad tjänstepension

Majoriteten av Sveriges tjänstepensioner är kollektivavtalade mellan arbetsgivare och fackförbund. Dessa kallas oftast avtalspensioner. ITP-avtalet och SAF-LO-avtalet är två exempel som många känner igen. Cirka 90 % av alla anställda i Sverige har kollektivavtalad tjänstepension.

Läs mer

Ge dig själv en bättre pension

25 eller 15 år kvar till pensionen? Oavsett hur lång tid du har kvar till den dag du vill sluta jobba kan du ge ditt framtida jag större möjligheter genom att på egen hand spara till din pension.

Ta ut pension

Närmar du dig pensionsålder? Då är det dags att börja planera för hur du ska ta ut dina pensionspengar. Vi hjälper dig med vad du behöver tänka på.

Hur stor blir pensionen?

Många faktorer påverkar hur stor din totala pension blir. Här kan du läsa mer om hur du själv kan påverka din pension.

Om det otänkbara händer

En livförsäkring ger ekonomisk trygghet till dina kära om du skulle avlida. Hos Movestic kan du skaffa en livförsäkring utifrån dina behov.