Löneväxling

Genom att löneväxla får du ett extra pensionssparande som ger dig själv mer flexibilitet i samband med pensionen.
En glad solbränd pensionär med stort vitt skägg, stråhatt och solglasögon som lever sitt bästa liv.

Öka din framtida pension med löneväxling

Löneväxling innebär att du sparar extra till pensionen genom att avsätta en del av din bruttolön till ett sparande.

Börja här för att ta reda på om detta är ett bra sätt för dig att spara.


Ange din månadslön, före skatt
kr
Hur mycket vill du löneväxla?
kr
Är löneväxling något för dig?

Här kommer du få se om löneväxling är ett bra sparalternativ för dig. Börja med att ange din månadslön och hur mycket du tänker löneväxla.

Kom ihåg att investeringar innebär en risk.

Fördelar med löneväxling

  • Lägre skatt – Sparandet dras från din bruttolön vilket innebär att du betalar lägre inkomstskatt
  • Mer sparat - Eftersom skatten på pensionssparande är lägre än arbetsgivaravgiften på lön kan arbetsgivaren erbjuda att höja ditt löneväxlade belopp med mellanskillnaden utan att det kostar dem något. Mellanskillnaden motsvarar cirka sex procent. Löneväxlar du 1 000 kronor i månaden får du då ungefär 1 060 kronor i månaden till ditt pensionssparande.
  • Större frihet – Extra sparande som skapar mer flexibilitet när du vill trappa ner från arbetslivet. Pensionspengarna du sparar via löneväxling kan du ta ut från att du är 55 år och den kortaste utbetalningstiden av pengarna är fem år.

Tänk på det här när du löneväxlar

  1. För att löneväxling ska vara förmånligt behöver du ha en årsinkomst som motsvarar minst 8,07 inkomstbasbelopp efter din löneväxling, en månadslön över 54 200 kronor (2025).

  2. Om din månadslön är lägre påverkas nivåerna som socialförsäkringsförmånerna baseras på. Du får då lägre inbetalningar till den allmänna pensionen och ersättningar som föräldrapenning, sjukpenning och a-kassa blir lägre.

I verktyget ovan kan du enkelt testa om löneväxling är förmånligt för dig.

Vad gäller för löneväxling i år?

Under 2025 höjdes inkomstgränsen för när det är lönsamt att löneväxla. Inkomstgränsen baseras på ett basbelopp, inkomstbasbelopp, som fastställs av regeringen. Inkomstbasbeloppet följer inkomstutvecklingen per person i åldern 16-64 år.

Så kommer du i gång med löneväxling till pensionen

Löneväxling är frivilligt. Det erbjuds och administreras av arbetsgivaren. Prata med din arbetsgivare. Erbjuder de löneväxling eller kan de tänka sig att börja?

Kom överens med din arbetsgivare om hur din löneväxling ska se ut och skriv ett avtal. Hur mycket lön ska du växla till pension? Sätter din arbetsgivare av mellanskillnaden på ungefär sex procent?

Arbetsgivare? Erbjud löneväxling

Erbjud dina anställda ett extra pensionssparande som inte kostar dig som arbetsgivare något extra. Vill du komma i gång med ett bra erbjudande till dina anställda men är osäker på hur du gör? Och om det är relevant? Följ vår guide för att hitta rätt erbjudande och komma i gång.

Pensionsspara på annat sätt

För de som vill ha tillgång till sitt kapital tidigare, eller som av andra skäl inte vill eller kan löneväxla, kan kaptialförsäkring vara ett bra långsiktigt sparalternativ. Från en kapitalförsäkring kan du välja att ta ut kapital i månatliga utbetalning, precis som en pension.

Läs mer

Har du flyttbar pension?

Om du har pension hos flera olika försäkringsbolag kan du i vissa fall flytta din pension och genom att samla den på ett ställe få en bättre överblick.

Pensionsrådgivning

Movestics pensionsrådgivare hjälper dig att få en överblick över dina förutsättningar och att planera för en pension som är anpassad efter dina önskemål.

Drömmer du om värmen?

Vi har samlat de grundläggade faktorerna att ha koll på inför en utlandsflytt som pensionär.

Om det otänkbara händer

En livförsäkring ger ekonomisk trygghet till dina kära om du skulle avlida. Hos Movestic kan du skaffa en livförsäkring utifrån dina behov.