Nya pensionärslivet

Den skarpa linjen mellan arbetslivet och pensionen håller på att suddas ut.

Det nya pensionärslivet

Att som 65-åring stämpla ut från jobbet för sista gången och firas av med kaffe och tårta, tillhör det förgångna. I vår undersökning svarar sex av tio att de gradvis vill trappa ner på arbetet inför pensionen. Över hälften vill gå senast vid 65 – gärna tidigare. När vi väl är där vi vill umgås mer med familjen, resa och ägna sig åt sina hobbys. En majoritet av oss vill också bo utomlands.

Endast 13 procent vill arbeta efter 67 års ålder

Då vill vi gå i pension

När och hur vi vill gå i pension varierar kraftigt, enligt svaren från över 2000 svenskar. Endast 13 procent vill arbeta efter 67 års ålder och majoriteten vill trappa ner inför pensionen medan några få vill bli jobbonärer. Många vill också fortsätta att leva livet som pensionärer och gärna få lite guldkant på vardagen. Exempelvis uppger över hälften av de svarande att de vill resa mer och nästan lika många vill ägna mer tid åt sina hobbys.

Tidslinje och statistik över när man vill gå i pension idag.

Pensionsdrömmar

Undersökningen visar också att en majoritet av svenskarna kan tänka sig att bo hela eller delar av året utomlands, efter att de har gått i pension. Främst vill man till Spanien, en av fyra svenskar vill gå i pension där, men andra sydeuropeiska länder som Italien, Grekland och Frankrike står också högt i kurs. När det gäller den privata ekonomin som pensionär räknar över sju av tio svenskar med att få gå ned i levnadsstandard. 

Drygt sju av tio uppger att de måste ha andra intäkter än bara allmän pension och tjänstepension för att kunna behålla sin levnadsstandard som pensionärer.

Sämre tider väntar

Enligt undersökningen siktar svenskarna också ganska lågt när det gäller de månatliga pensionsintäkterna. Runt en tredjedel räknar med en nivå på under 25 000 kronor i månaden och en fjärdedel med mellan 25 000 och 35 000 kronor i månaden, enligt dagens penningvärde. Men även för att komma upp i de här nivåerna krävs ett stort privat sparande. Det är också de flesta medvetna om. Drygt sju av tio uppger att de måste ha andra intäkter än bara allmän pension och tjänstepension för att kunna behålla sin levnadsstandard som pensionärer. Ändå är det så många som 40 procent av de svarande som inte prioriterar sparandet efter att alla fasta kostnader har betalats. Det motsvarar över tre miljoner människor som därmed riskerar att aldrig kunna förverkliga sina pensionsdrömmar. 

Porträttbild av Nicklas Hermansson som ler.

Framtidsspaning:

Vinnarna i framtidens YOLO-ekonomi

Det kanske har känts som att tiden stått stilla under pandemin när vi suttit hemma framför våra datorskärmar. Men i själva verket har världen genomgått en tech-celeration som tagit oss tio år framåt i tiden. Nu går vi alltmer mot en YOLO-ekonomi där mottot är att du bara lever en gång, och pensionen känns väldigt avlägsen.

Reflektion – Det nya pensionärslivet

  • Det finns ett stort glapp mellan riktåldern för pensionen och när svenskarna faktiskt planerar att gå i pension.

  • Många svenskar behöver spara betydligt mer för att kunna nå sina inkomstmål och kunna leva som de vill som pensionärer.

Läs fler krönikor från rapporten karriär och pension

Frida Mangen - Agil HR och förändringskonsult

Hur bra pension är och hur det kommer att vara en hygienfaktor på alla arbetsplatser.

Stefan Klohammar - Investeringschef Movestic

Ta makten över dina investeringar

Sandra Bourbon - Författare, finansrebell och framtidsfeminist

Låt värderingarna styra hur du investerar pensionspengarna

Drivkrafter i arbetslivet

Arbetslivet ska vara roligt, flexibelt och utvecklande – och trygga pensionen!