Värderingar
Värderingarna styr inte bara arbetslivet utan är även avgörande när svenskarna ska placera sina sparpengar.Värderingar styr sparandet
Störst motstånd finns mot att investera i porrindustrin och bolag i diktaturer. Det finns emellertid stora skillnader i åsikter mellan olika åldrar, kön och bostadsort. Det gäller även synen på hållbara placeringar.
Generellt sett är äldre sparare mer principfasta och har tydligare åsikter när det gäller vilka investeringar de vill undvika. Undantagen är fossila bränslen, köttproducenter och kärnkraft där yngre i större utsträckning säger nej, enligt
vår undersökning.
Kvinnor är mer selektiva i sina investeringar än vad män är och väljer i större utsträckning bort bolag som inte stämmer överens med deras värderingar. För kvinnor är porr- och sexindustrin sektor flest vill exkludera medan män är mest skeptiska till bolag i diktaturer.
Drygt var tredje svensk (35 %) har helt eller delvis valt att spara i hållbara fonder/aktier.
Kvinnor är generellt mer skeptiska till att investera i bolag som inte stämmer överens med deras värderingar. 95% av kvinnorna och 84 % av männen väljer bort bolag som verkar inom "fel" bransch.
Betydligt fler kvinnor (26 %) än män (10 %) är motståndare till att investera i kärnkraft.
Var femte svensk (20 %) tycker att hållbarhet är den viktigaste placeringsfrågan.
För 85 % kvinnor är porr- och sexindustrin uteslutet när de ska investerar sina pengar. Bland männen är det 50% som tänker likadant. Bland män är diktaturer den investering som flest är motståndare till (53 %).
Fler svenskar väljer bort Cannabis (51 %) än Kina (35 %) när de ska investera sina pengar.
Jämställt sparande
Fler kvinnor (24 %) än män (17 %) tycker att hållbarhet är viktigt. Kvinnor föredrar också i högre utsträckning låg risk sparande och att sparandet ska vara enkelt. Fler män (49 %) än kvinnor (36 %) tycker att hög avkastning är viktigt. Män sätter också större vikt vid låga avgifter.
Låt värderingarna styra hur du investerar pensionspengarna
Våra värderingar styr hur vi lever våra liv. Men för att kunna leva livet du vill leva behöver du pengar – både nu och till pensionen. Många väljer emellertid att skjuta pensionssparandet på framtiden. Men du kan inte lita på att systemet tar hand om dig. Den enda som kan ta kontroll över din framtida lycka är du själv.
Reflektion – Värderingsstyrt sparande
Höginkomsttagare prioriterar hållbarhet i sitt personliga sparande i större utsträckning än de som tjänar mindre.
Unga (24-39 år) och kvinnor är de som i störst utsträckning saknar privat sparande och därför löper de störst risk för att få en otillräcklig pension.
Äldre är mer principfasta och vill i större utsträckning exkludera branscher de inte anser hållbara än yngre.
Läs fler krönikor från rapporten karriär och pension
Frida Mangen - Agil HR och förändringskonsult
Hur bra pension är och hur det kommer att vara en hygienfaktor på alla arbetsplatser.
Nicklas Hermansson - Journalist och framtidsspanare
Fem steg för att bli en pensionsvinnare i Yolo-ekonomin
Stefan Klohammar - Investeringschef Movestic
Ta makten över dina investeringar
Nya pensionärslivet
Den skarpa linjen mellan arbetslivet och pensionen håller på att suddas ut.