Vår fondanalytiker Gordon sammanfattar börsåret 2021 och korar årets fondvinnare.
Efter det omtumlande 2020 kan även 2021 summeras som ett minst sagt händelserikt år på världens börser. Under första halvan av året var det många som såg ljuset i tunneln när vaccindoser började rullas ut över världen.
Men nya virusvarianter, ökad smittspridning och restriktioner i olika former fick senare majoriteten av uppmärksamheten, i både Sverige och omvärlden, och höll i sig under årets resterande del.
Utöver de direkt pandemirelaterade besvären har börsen dessutom präglats av produktionsstörningar, energikris, brist på halvledarkomponenter och fastighetskris i Kina. Därtill kan tilläggas stigande råvarupriser, inflationsoro, geopolitiska spänningar och en starkare dollar.
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.
Trots ovan händelser har det funnits en god riskaptit bland investerare vilket gör att börsåret 2021 kan sammanfattas som bra, minst sagt. Med hjälp av en stark uppgång under december kunde Stockholmsbörsen uppvisa den högsta årsutvecklingen sedan återhämtningen av finanskrisen 2009.
Som grädden på moset slutade det breda indexet OMXSPI med ett nytt all-time-high på börsens sista handelsdag i december, vilket resulterade i en total årsavkastning om 34,98%. OMXSGI, som även inkluderar utdelningar, steg med närmare 40%
Globalt lyckades närmre 70% av världens börser redovisa tvåsiffriga uppgångar vid årets slut. Det välkända amerikanska indexet S&P 500 steg med nästan 27%, vilket för Joe Biden innebar det starkaste börsåret för en nytillträdd president sedan Obama 2009. Inom Emerging Markets hittar vi Indien och Ryssland som båda visat tydligt uppåtgående trender under 2021, där respektive MSCI-index slutade på över 30%. Tyngre under året gick det bland annat för börserna i Kina och Brasilien, vilka gick i motsatt riktning mot övriga börser med en negativ helårsavkastning.
Vi har också upplevt tydliga sektorrotationer under året som gått. Efter de enorma uppgångarna inom förnyelsebar energi under 2020 skedde stora vinsthemtagningar i början av året, vilket dämpade kurserna hos flertalet bolag inom denna sektor. Istället fick traditionell energi ett stort lyft som inte minst går att utläsa på Brentoljans prisutveckling som stigit från 52 USD till 78 USD. Generellt sett har vi också sett ett skifte mellan tillväxt- och värdebolag samt en glödhet fastighetssektor under året, vilket tydligt går att utlysa på topplistorna över de svenska fondutbuden.
När vi nu klivit in i 2022 har vi sett en liten sättning på de flesta marknader - vilket kanske inte var helt förvånande. Stigande marknadsräntor, inflation och förmodade höjningar från Federal Reserve kan förklara den minskade aptiten för bland annat riskfyllda, och i många fall, olönsamma tillväxtbolag.
PriorNilsson Evolve + 62,54%
Danske Invest Sverige Småbolag + 61,76%
Humle Småbolagsfond + 59,82%
Cliens Småbolag + 49,88%
Nordic Cross Bull + 49,14%
Aktivt förvaltade svenska småbolagsfonder har generellt haft det bästa året, sett till avkastning, i Movestics fondutbud. På topp 5 i fondlistan hittar vi tre fonder med inriktning mot just svenska småbolag vilka, utöver en liten sättning under hösten, visat upp en klar positiv utveckling över helåret. Samtliga tre fonder har haft en tydlig spridning mellan olika sektorer i portföljen där några gemensamma innehav under året varit bland annat Addtech, Bufab, NP3 Fastigheter och Lagercrantz Group. Nordic Cross Bull gynnades av den positiva utvecklingen på Stockholmsbörsen då det är en indexfond med 1,5 i hävstång mot OMXS30GI.
Allra högst upp i fondlistan hittar vi dock en av de nya fonderna på vår plattform, PriorNilsson Evolve. Fonden investerar i europeiska små- och mikrobolag med en ytterst diversifierad strategi. En tiondel av bolagen i fondens portfölj avkastade över 100% under 2021. På räntesidan, där det generellt sett varit svårt för förvaltare att hitta avkastning under året, hade Case Fair Play ett exceptionellt år med en avkastning på 9,7%. Kort därefter hittar vi SEB Korträntefond USD-Lux (dollarexponering) med 9,64% samt Lannebo High Yield med 6,27% i årsavkastning.