Så fungerar svenska pensionssystemet

Det svenska pensionssystemet består av flera olika delar. Vi guidar dig genom hur det fungerar.

Det svenska pensionssystemet

Alla som arbetar eller bor och är folkbokförda i Sverige omfattas av det svenska allmänna pensionssystemet. Förutom allmän pension kan din pension bestå av tjänstepension och privat sparande.

Allmän pension

Den allmänna pensionen sköts av Pensionsmyndigheten och består av två delar, inkomstpension och premiepension. Alla som arbetat eller bott i Sverige får allmän pension. 

Pengarna som sätts av till din allmänna pension grundas på alla inkomster du betalar skatt för, som lön, arbetslöshetsersättning, sjuk- eller aktivitetsersättning och föräldrapenning. Varje år avsätter staten 18,5 procent av din inkomst upp till 7,5 inkomstbelopp till din allmänna pension.

  • Av de 18,5 procenten går 16 procent till inkomstpension, vilket är ett kapital som växer i takt med inkomstutvecklingen i Sverige.
  • De resterande 2,5 procenten går till premiepensionen, som är placerad i fonder. 

Påverka din allmänna pension

Du kan påverka din allmänna pension genom att själv välja fonder för premiepensionsdelen. Det gör du genom att logga in på Pensionsmyndighetens hemsida och sedan väljer du vilka fonder du vill ha. Gör du inget val placeras dina pengar automatiskt i det statliga alternativet AP7 Såfa. Det är en åldersbaserad fond som justerar sparandets risknivån utifrån din ålder och hur långt du har kvar till pension.

Tjänstepension, en viktig del av svenska pensionssystemet

Ungefär 90 procent av alla som arbetar i Sverige har tjänstepension. Tjänstepensionen kan ses som din ”framtida lön” och betalas av arbetsgivaren. Förutom pengar till framtiden ger tjänstepensionen dessutom skydd i form av sjukförsäkring och efterlevnadsskydd. Hur din tjänstepension ser ut och hur mycket pengar som sparas till dig är olika beroende på var du är anställd.

Jobbar du statligt, kommunalt eller inom region så finns det alltid ett tjänstepensionsavtal som reglerar hur mycket pengar som avsätts till din pension och vilket skydd du har, hos privata arbetsgivare kan det variera. En tumregel är att ju högre lön du har eller ju längre tid du har kvar till pension, desto större del av din slutgiltiga pension kommer att komma ifrån tjänstepensionen. 

Välj hur och var din tjänstepension ska placeras

Du har stora möjligheter att påverka din framtida pension genom att själv välja hur tjänstepension ska placeras och vilket bolag som du vill ska förvalta pengarna.

Få en extra pensionsboost genom att flytta tjänstepension till Movestic

Har du tjänstepension ITP? Ta del av Movestics erbjudande

Privat sparande

För att öka din framtida pension kan du månadsspara privat via bank eller försäkringsbolag. Du kan till exempel spara i fonder via en kapitalförsäkring, på ett fondkonto eller i en ISK (Investeringssparkonto). När du månadssparar i fonder behöver du inte tänka på att ”pricka rätt” på börsen och köpa billigt och sälja dyrt.
Läs mer om hur du kan tänka kring risk och avkastning

Börja pensionsspara

Börja pensionsspara

Spara själv till pensionen och ge dig själv större möjligheter att välja när du vill sluta jobba oavsett vad den allmänna pensionsåldern är. Starta ditt sparande idag.
Flera tjänstepensioner i bagaget?

Flera tjänstepensioner i bagaget?

Då har du säkert en eller flera olika ”tjänstepensioner” som lagts i fribrev. Vi reder ut vad fribrev är och hur du bäst förvaltar dem.
orange kuvertet
Koll på det orange kuvertet
Vi guidar dig genom vad orange kuvertet visar och hur du läser innehållet.
årsbesked
Därför ska du bry dig om ditt årsbesked!
Ett årsbesked är en sammanställning över ditt ekonomiska engagemang hos ett bolag. Vi listar tre anledningar varför du ska läsa ditt besked.
skatt på pension
Skatt på pension
Oavsett om du tar ut hela eller delar av din pension behöver du betala skatt. Hur mycket beror bland annat på din ålder.
spara pension
Hur mycket behöver jag spara till pensionen?
Många av oss drömmer om friheten att göra det man vill som pensionär samtidigt som man brottas med oron att "ha tillräckligt" mycket pengar. Vi listar vad du kan tänka på när du sparar till pensionen.