Gå i pension

Att sluta arbeta och gå i pension är en stor omställning för de flesta. Genom att förbereda dig kan du underlätta övergången och få bättre koll på din ekonomi.

När kan jag gå i pension?

I Sverige har vi ingen fast pensionsålder utan du bestämmer själv när det är dags att ta ut hela eller delar av din pension.

När du kan ta ut din allmänna pension regleras av Pensionsmyndigheten. Du hittar aktuell ålder här. Tjänstepension och privat sparande i pensionsförsäkring kan du i de flesta fall börja ta ut kapital från när du är 55 år.

 

Så förbereder du dig i korthet

 

Var i livet befinner du dig?

Genom att förbereda och planera inför din kommande pension kan du och ge dig själv större möjligheter i framtiden. Vi har samlat tips och information över hur du kan förbereda dig utifrån var i livet du befinner dig. Är du mitt i livet, i den gyllene medelåldern eller närmar du dig pensionsålder?

 

Mitt i livet gå i pension

Mitt i livet

För dig som är mitt i livet kan pensionen kännas avlägsen. Det är en intensiv period då mycket händer, familjen växer och karriären tar fart. Genom att redan nu göra medvetna val skapar du bättre förutsättningar för när det är dags att trappa ner.

Gör det till en vana att se över hela ditt pensionssparande regelbundet, till exempel i samband med att du får hem ditt orange kuvert. Du kan få en bra överblick hos minpension.se.

Din allmänna pension kan du påverka genom att välja fonder för premiepensionen. Du gör det genom att logga in hos Pensionsmyndigheten.

Pension från jobbet, tjänstepension, är en stor del av din totala framtida pension. Därför gör du dig en stor tjänst om du nu ser över hur du kan maximera den delen. Har du ett sparande i fonder kan du påverka sparandet genom att själv välja fonder. Du kan också börja löneväxla. Vilket innebär att du byter ut en del av din lön idag mot mer pengar till pension.

Har du inte redan ett privat pensionssparande kan det vara en god idé att starta det.

Börja pensionsspara

Gyllene medelåldern

I gyllene medelåldern kan både familje- och boendesituation ha ändrats. Du har nu hunnit arbeta flera år och ditt pensionssparande har växt till sig. Dags för en översyn!

Genom att redan nu göra en första budget av hur mycket du kan behöva som pensionär får du möjlighet att i god tid komplettera ditt sparande om det skulle behövas.

Det kan kännas lockande att redan nu säkra upp en del eller hela sitt kapital i ett sparande med lägre risk. Tänk på att din tid som pensionär förhoppningsvis kommer sträcka sig över många år. Det kan därför vara bra att placera pensionskapitalet så att det har fortsatt möjlighet att växa och ge avkastning.

Risken med att inte ta risk

Har du efterlevande- och/eller återbetalningsskydd kopplat till din tjänstepension eller ditt privata pensionssparande kan du fundera över om du behöver det. Har du inte barn, make, maka eller sambo som är beroende av din pension om du dör kan du välja bort skyddet. Då får du istället ta del av en så kallad arvsvinst eller riskkompensation som gör att din pension blir högre.

gyllene medelåldern gå i pension
gå i pension åren innan pension

Åren innan pension

När du närmar dig pensionen är det dags att börja planera på allvar.

Lägg en plan för hur och när du vill ta ut dina pensionspengar. Det kan vara lockande att ta ut pengarna under kort tid för att säkra pengarna och få ut allt. Tänk på att ditt pensionskapital har möjlighet att fortsätta växa även under utbetalningstiden. Vilket kan innebära att du får mer att leva på om du fortsätter vara aktiv i ditt sparande även under utbetalningstiden. Är du kund hos Movestic? Boka kostnadsfri rådgivning för att pensionsplanera med oss.

En annan del att fundera på när du planerar dina pensionsuttag är skatten. All typ av pension beskattas enligt inkomstskattelagen. Högre pensionsuttag per månad under kort tid ger högre skatt.
Ta ut pension, tänk på det här

Har du haft flera anställningar har du med stor sannolikhet flera tjänstepensionssparande. För att skapa en tydligare överblick och underlätta din planering kan du samla din tjänstepensionssparanden hos ett bolag.
Samla pension

Dags att gå i pension

När det är dags att gå i pension behöver du ansöka om allmän pension hos Pensionsmyndigheten. Har du tjänstepension och ett privat pensionssparande behöver du se över vad som gäller för uttag hos respektive bolag och börja planera dina pensionsutbetalningar.

  • Ansök om allmän pension hos Pensionsmyndigheten i god tid, senast tre månader innan du vill få din första pensionsutbetalning
  • Tjänstepensionsutbetalningar startar oftast från 65 års ålder, kontakta ditt tjänstepensionsbolag om du vill ta ut pengarna tidigare eller senare
  • Glöm inte att meddela din arbetsgivare att det är dags att gå i pension

Movestic Frihet
Pensionsplanera tillsammans med Movestic, rådgivning för dig som vill skapa en friare framtid.
Pensionsrådgivning ingår
Flytta gammal pension (fribrev) till Movestic – få kostnadsfri pensionsrådgivning, tillgång till kvalitativt och hållbart fondutbud i alla riskklasser och 0 kronor i flyttavgift.
Ta ut tjänstepension, tänk på det här
Vi hjälper dig med vad du ska tänka på och guidar dig genom hur du kan ta ut din tjänstepension.
Uttagsplanerare
När du ska planera din pensionsutbetalning från Movestic kan du använda dig av uttagsplaneraren.
Behöver du hjälp?
Har du frågor eller behöver mer information är du alltid välkommen att höra av dig till oss.