Trots en stark inledning i början av månaden avslutades börsåret 2024 i moll och världsindex backade -2,1% (-0,9% i SEK). Det negativa sentimentet kom främst från amerikanska centralbanken som trots en väntad sänkning av styrräntan med 0,25% i december indikerade betydligt färre sänkningar för 2025 än förväntat, då inflationen till synes envist fastnat en bit över målet på 2%. Det fick börsen på fall, räntorna steg, liksom dollarn som letat sig över 11 kronor.
Tittar vi på året som gått har världsindex stigit 17,5% men hela 29,6% mätt i svenska kronor. Majoriteten kommer från USA som stigit 37,9% i SEK och utgör över 65% av världsindex. Tittar vi specifikt på USAs breda index, S&P 500, utgörs det till över 25% av de så kallade ”Magnificent 7”-aktierna som aggregerat avkastat närmare 70% (85% i SEK). Detta kan jämföras med svenska börsen som steg 7,4%, tillväxtmarknader som steg 7,5% (18,6% i SEK). Trots att det funnits en mängd globala drivkrafter bakom årets börsuppgång såsom fallande inflation och efterföljande räntesänkningar, stimulanser från Kina och förhoppningar om avregleringar och skattelättnader från USAs tillträdande president Donald Trump, så är det primärt ett fåtal stora amerikanska bolag som legat bakom uppgången. Av USAs alla 33 miljoner bolag beräknas 20% av ackumulerade vinster komma från just dessa 7 bolag.
Detta har inneburit ett svårt år för aktiva aktieförvaltare, då man rimligtvis behövt övervikta just USA och dessa megabolag, som dessutom närmar sig P/E-tal på i genomsnitt 60, för att överavkasta mot index. Samtidigt hade koncentrationsrisker mot både enskilda aktier och teknikbolag försämrats.
Med tanke på hur starkt vissa bolag gått under året ser vi ser det inte som orimligt med en temporär tillbakagång. Dels till följd av en kommunicerad förändring av räntebanan i USA, men även för att förhoppningar skruvats upp överdrivet utan konkreta bevis på sina håll. Vi bedömer dock att den globala ekonomin är på väg att stabiliseras vilket talar för aktier även under 2025.
Riskinformation från Movestic Fonder
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Materialet på denna sida är endast avsedd som inspiration. Det ska inte ses som placeringsråd, placeringsrekommendationer eller placeringsanalyser från Movestic. Faktablad och informationsbroschyr för fonderna finns på movesticfonder.se.