EU:s taxonomi
Vad är taxonomin, hur fungerar den och hur hänger den ihop med pension och investeringar?
EU:s taxonomi i korthet
För att en viss ekonomisk verksamhet ska klassificeras som miljömässigt hållbar så ska den tydligt bidra till ett eller flera av sex fastställda miljömål, inte orsaka betydande skada för något av de övriga målen, och uppfylla vissa minimikrav inom social hållbarhet.
Det krävs också att verksamheten överensstämmer med mer detaljerade villkor, så kallade tekniska granskningskriterier, som ska fastställas av kommissionen i delegerade akter till förordningen.
EU:s sex miljömål
Begränsning av klimatförändringarna
Anpassning till klimatförändringarna
Hållbar användning och skydd av vatten och marina resurser
Övergång till en cirkulär ekonomi
Förebyggande och begränsning av föroreningar
Skydd och återställande av biologisk mångfald och ekosystem
Källa: regeringen.se
Vad betyder EU:s taxonomi?
Så här påverkar EU:s taxonomi dig och ditt sparande
Du har kanske hört talas om EU:s taxonomi. Men vad är den egentligen och finns det någon anledning för dig att känna till den? Kan den påverka dig och ditt sparande?
EU:s taxonomi är, enkelt sagt, ett sätt att klassificera om ett företags verksamhet är miljömässigt hållbar eller inte. Taxonomin kan användas som en uppslagsbok som berättar vilka företagsaktiviteter som är hållbara och vilka förutsättningar som gäller.
Det övergripande syftet är att styra det finansiella kapitalet till företag som har en hållbar verksamhet och därmed driva på omställningen av näringslivet.
Så här kan du använda taxonomin
EU:s taxonomi är framför allt ett verktyg för investerare för att identifiera och jämföra hållbara investeringar. Fondbolag, exempelvis, kan använda informationen för att investera i företag som är inriktade på att bidra till en hållbar utveckling. Fondbolagen behöver sedan redovisa hur stor del av deras fonder som är i linje med taxonomin. Och det är här du kan få användning av den.
Taxonomin hjälper dig att göra hållbara investeringar
Du kan använda informationen för att se vilka fonder som är inriktade på hållbarhet och göra ett val utifrån det. Du kan alltså använda taxonomiinformationen för att investera dina pengar i hållbara företag och på så sätt i praktiken hjälpa till med omställningen till en hållbar framtid.
Krav på att fråga om hållbarhetspreferenser
Från den 2 augusti 2022 införs nya bestämmelser i en EU-förordning som handlar om att vi som försäkringsbolag ska fråga våra kunder om de har några hållbarhetspreferenser vid valet av fonder.
Vad som menas med hållbarhetspreferenser i det här sammanhanget baseras bland annat på EU:s nya taxonomiförordning.