Juli blev en i stort sett neutral månad på aktiemarknaderna med S&P500 marginellt bättre och Kina marginellt sämre men skillnaderna var exceptionellt små. Från mitten av månaden började dock vissa tecken på ökad oro komma till ytan; VIX index steg från runt 12 till strax över 16 samtidigt som kreditspreadar på obligationer med lägre kreditvärdighet ökade med runt 20 punkter. Under samma period föll den amerikanska tioåringen ned mot 4%, för att efter månadsskiftet snabbt fortsätta en bra bit under i en flykt till säkrare tillgångar.
Sedan april har dock ekonomisk statistik från USA överraskat negativt. Det har på det stora hela ändå tolkats positivt eftersom det gör det enklare för Fed att sänka räntorna utan att inflationen riskerar att ta fart på nytt. Runt månadsskiftet, och strax efter, kom dock statistik som fick marknaden att ifrågasätta narrativet om en mjuklandning, framför allt en oväntat svag arbetsmarknad medförde en snabb nedmontering av risk. Att arbetsmarknadsstatistiken gav en så dramatisk effekt berodde nog också på att den s.k. ”Sahm indikatorn” (efter Claudia Sahm) aktiverades. Den säger att om tre månaders genomsnitt av arbetslösheten stiger över 0,5% över den lägsta nivån under de senaste tolv månaderna befinner sig ekonomin i recession.
I dagsläget är det troligen korrekt att beskriva penningpolitiken i USA som åtstramande vilket innebär att Fed har ganska mycket torrt krut om det skulle visa sig behövas. I en svagare konjunktur faller inflationen snabbare och om Fed vill ha en realränta på säg 0,5% så finns mellan tummen och pekfingret runt 300 punkter i potentiella räntesänkningar. Dessa skulle tas emot väl av marknaden och vi bedömer att en större sättning är relativt osannolik. Utanför de delar av marknaden som är lite mer aggressivt prissatt finns det dessutom andra delar som från de här nivåerna bör kunna leverera rimlig avkastning på lång sikt; både Europa och Emerging Markets handlas på vinstmultiplar runt 12-13. Det är ganska mycket som ska gå fel innan det blir en riktigt dålig affär på lång sikt även om det skulle skaka på kort sikt. Och för den som just lyfter blicken lite så är den långsiktiga avkastningen per definition mellan 5-10% bättre i skrivande stund än vad den var för ett par veckor sedan.
Movestic fonder är dotterbolag till Movestic Livförsäkring AB som ägs av den UK-baserade försäkringskoncernen Chesnara PLC, noterade på Londonbörsen. Movestic Fonder ansvar för förvaltningen av fondprodukter som är specialanpassade för sparande till pension.
Riskinformation från Movestic Fonder
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Materialet på denna sida är endast avsedd som inspiration. Det ska inte ses som placeringsråd, placeringsrekommendationer eller placeringsanalyser från Movestic. Faktablad och informationsbroschyr för fonderna finns på movesticfonder.se.