Dubbelsänkning av FED och kinesisk bazooka

Den oväntade räntehöjningen av den japanska centralbanken i augusti följdes av en väntad, men oväntat stor, räntesänkning av den amerikanska centralbanken Federal Reserve (FED) i september. FED sänkte USA:s styrränta för första gången sedan mars 2020. Sänkningen på 0,50 procentenheter var dubbelt så stor som marknaden hade räknat med och börserna steg på beskedet. Snabbt uppstod dock diskussion om dubbelsänkningen skulle tolkas som att inflationen nu definitivt är besegrad (positivt) eller om skälet snarare var att FED vet saker om den amerikanska konjunkturen som vi andra inte gör (negativt).  

Dubbelsänkningen

Ett globalt aktieindex som utgörs av cirka 67 procent nordamerikanska bolag steg med 1,27 procent under månaden mätt i svenska kronor.

USA:s dubbelsänkning medförde spekulationer kring om den svenska Riksbanken skulle göra samma sak veckan efter FED:s besked. Men Riksbanken sänkte planenligt ”bara” med 0,25 procentenheter. Samtidigt kommunicerade de att det kan bli två ytterligare nedjusteringar av styrräntan i år, varav en kan bli en dubbelsänkning. Skulle så bli fallet skulle styrräntan gå från dagens 3,25 procent till 2,5 procent vid årsskiftet.

Fortsatt stärkt krona

Den svenska kronan fortsatte sin nyligen inledda positiva trend och stärktes med 1,71 procent mot US dollarn och 0,56 procent mot Euron under september. Den här förstärkningen har dock kommit av sig under första veckan i oktober. Som det ser ut nu kostar en dollar runt 10,30 och en Euro 11,37 kronor.

Något annat som har kommit av sig är de svenska småbolagsaktierna som hade börjat ta i kapp mot storbolagen. Under september var det återigen storbolagen som kluster som överpresterande de mindre bolagen på börsen. Stockholmsbörsen som helhet steg 1,73 procent i september men den genomsnittliga avkastningen för småbolagsuniverset var svagt negativt.

Northvolts problem och trög bilförsäljning

Batteritillverkaren Northvolt har stora problem och varslade i mitten av september 1 600 anställda om uppsägning. Förutom bolagets självförvållade produktionsproblem säljs det för få elbilar. Men vi verkar heller inte köpa fossildrivna bilar. Åtminstone inte från europeiska tillverkare. BMW, Mercedes-Benz och Volkswagen, som övervägande säljer bilar med förbränningsmotorer vinstvarnade under september och som Frida Wallnor i Dagens Industri skev den 30 september handlas deras aktier nu på P/E-tal under 5. Det säger en hel del om marknadens pessimistiska framtidsutsikter för den europeiska fordonsindustrin. Ett P/E på 5 innebär alltså att med bolagets nuvarande vinstnivå tar det bara fem år att genera vinster motsvarande vad man betalar för aktien. Det ska jämföras med P/E-talet på Teslas aktie på över 70.

Kinesisk bazooka

Månadens överlägset största marknasrörelser inträffade efter att Kinas regering den 23 september presenterade ett omfattande stimulanspaket för att boosta landets ekonomi. Bland åtgärderna fanns en sänkning av reservkraven för banker och lägre bolåneräntor för de hårt ansatta bolånetagarna. Kina har de senaste året vid flertalet tillfällen annonserat stimulanser utan någon större marknadsreaktion, men den här gången infanns eufori och den kinesiska börsen steg över 20 procent.

Fonderna på plattformen

Månadens händelser speglas tydligt i de högst avkastande fonderna på Movestics fondplattform under september. Bäst gick de två renodlade kinafonderna Schroder ISF China och Allianz All China Equity som var upp 23,86 respektive 20,45 procent. Följt av AGCM Asia Growth som har en stor andel i kinesiska aktier och andra tillväxtmarknadsfonder. Vid sidan av de kinaexponerade fonderna finns två råvarufonder; AuAg Essential Metals och AuAg Silver Bullet. Väldigt glädjande också att BNP Paribas Energy Transition efter ett par svåra år tar sig in på månadens lista  med en avkastning på 6,42 procent under september.

Mellanöstern och oljepriset

Oljepriset var sammantaget ned under september men steg månadens sista dag och i inledningen av oktober. Detta efter den eskalerade situationen i Mellanöstern där fruktan är att Iran nu på allvar ger sig in i kriget.

Månadens nyhetsflöde kantades till störst del just av situationen i Mellanöstern. Trots det och trots lågkonjunkturen som vi befinner oss i så tuffar ändå börsen på. Både det amerikanska storbolagsindexet S&P 500 och det svenska OMXS30 nådde all time high under sista veckan i september. Börsen är som bekant framåtblickande och vi får hoppas att den får rätt och att 2025 blir ett bättre år med starkare konjunktur och framför allt färre krig.

 

Fonder med högst avkastning

FOND

1 MÅNAD

Schroder ISF China A A Acc USD 23,86%
Allianz All China Equity AT H2 EUR 20,45%
AGCM Asia Growth RC SEK 18,23%
AuAg Essential Metals A 8,73%
AuAg Silver Bullet A 7,97%
Fidelity Pacific A-Acc-EUR 7,75%
abrdnI-Asian Sst Devpmt Equity A Acc EUR 7,63%
Handelsbanken Asien Tema (A1 SEK) 7,55%
Öhman Emerging Markets A 6,79%
BNP Paribas Energy Transition - C C 6,42%


Movestics egenförvaltade fonder

FOND 1 MÅNAD 1 ÅR
Movestic Försiktig A 1,21% 10,71%
Movestic Balanserad A 1,44% 13,61%
Movestic Offensiv A 1,83% 21,60%
Movestic Global -0,20% 17,79%
Movestic Global Hållbar 1,34% 17,76%


Globala aktiefonder

FOND 1 MÅNAD
MS INVF Global Opportunity A 5,06%
Movestic Global Hållbar 1,34%
Carnegie Global Quality Small Cap A 1,12%
Öhman Global A 0,91%
SEB Global Equal Opportunity C (SEK) -0,23%

 

Svenska aktiefonder

FOND 1 MÅNAD
Carnegie All Cap A 1,92%
Öhman Marknad Sverige Bred A 1,74%
Aktie-Ansvar Sverige A 1,57%
Didner & Gerge Aktiefond 1,52%
Spiltan Aktiefond Stabil 1,14%

 

Sverigefonder små/medelstora

FOND 1 MÅNAD
Cliens Småbolag A 1,12%
C Worldwide Sweden Small Cap 1A 0,47%
Öhman Sweden Micro Cap A 0,06%
Lannebo Småbolag -0,36%
Didner & Gerge Småbolag -0,56%

 

Nordenfonder

FOND 1 MÅNAD
PriorNilsson Realinvest A 5,22%
Lannebo Fastighetsfond A SEK F 5,15%
Carnegie Fastighetsfond Norden A 5,13%
Alfred Berg Nordic Small Cap R (SEK) 1,61%
Handelsbanken Norden Selektiv (A1 SEK) -0,82%

 

Räntefonder

FOND 1 MÅNAD
Templeton Global Bond A(acc)SEK-H1 2,62%
Templeton Emerging Mkts Bd A(acc)SEK-H1 2,05%
Carnegie Credit Edge A 1,98%
Templeton Global Bond A(acc)EUR 1,87%
abrdnI-Frontier Mrkts Bond A Acc HSEK 1,81%

 

Månadens Index

Världen (Morningstar Global Markets NR SEK) 1,27%
Sverige (Morningstar Sweden NR SEK) 1,73%
Räntan* 3,25%

 

*Riksbankens styrränta per 2 oktober 2024

 

 

Riskinformation från Movestic

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Materialet på denna sida är endast avsedd som inspiration. Det ska inte ses som placeringsråd, placeringsrekommendationer eller placeringsanalyser från Movestic. Faktablad och informationsbroschyr för fonderna finns på movestic.se.

Riskinformation
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i fonder/värdepapper kan både öka och minska i värde, det är inte säkert att du får tillbaka ditt investerade kapital.
Av: Anders Funck, Fondanalytiker Movestic
Fondlista
Vår fondplattform innehåller ett brett utbud av svenska och internationella fonder. Vi hållbarhetsutvärderar fonderna löpande, bland annat med fokus på klimat, miljö och mänskliga rättigheter.
Hållbarhetsbetyg och hållbarhetsmärkningar
I Movestics fondlista hittar du flera olika hållbarhetsmärkningar. I den här guiden lär du dig vad de innebär och hur du tolkar de olika märkningarna.