Augusti - volatila marknader och stärkt krona

Efter en oväntad räntehöjning av den japanska centralbanken, tillsammans med rapportering av svag amerikansk sysselsättningsdata, handlades världens börser ned ordentligt under inledningen av augusti. Att Japan efter åtta år med negativ styrränta höjde till över nollan kanske borde ha tolkats som en positiv konjunktursignal.

Förklaringen till att det i stället startade en global kedjeaktion med avyttring av risktillgångar sägs vara att investerare blev tvungna att stänga den populära ”yen carry trade”-positionen. Där man lånat pengar billigt i Japanska yen för att placera i annan valuta i högre räntemiljö, alternativt i helt andra tillgångar. Den oväntade räntehöjningen av Bank of Japan gjorde att finansieringskostnaden för positionen ökade både genom en högre ränta och då yenen stärktes på kuppen. Hade man dessutom placerat sina lånade yen i amerikanska techaktier, drabbades man även negativt i det benet då de aktierna föll i början av månaden.

Börserna återhämtade sig när USA:s ekonomisiffror presenterades

Efter den inledande oron kom börserna tillbaka när mer positiv data för den amerikanska ekonomin presenterades. Konsensus så här i början av september är att den amerikanska ekonomin saktar in men fortfarande är i ganska god form. 

Avkastningen för globalt aktieindex under månaden mätt i lokal valuta blev till slut positiv. Men i svenska kronor sjönk det med -2,19 procent. Det här på grund av att kronan stärktes mot den dominerande valutan i index, US dollarn (+3,9 procent). Kronan stärktes även mot Euron (+1,9 procent) och det trots att Riksbanken ligger före den Europeiska Centralbanken (ECB) i räntecykeln och sänkte styrräntan till 3,5 procent i mitten av månaden. Å andra sidan finns det en hel del att ta igen för vår svenska krona efter en lång tids utförslöpa.

Svenska småbolag avkastade bättre än stora

Trenden att svenska småbolag underpresterat de stora bolagen på börsen bröts i juli och fortsatte under augusti. Svenska småbolag som kluster avkastade bättre än stora bolag under månaden. Av de fem högst avkastande Sverigefonderna på Movestics fondplattform var tre småbolagsfonder.

Obligationsfonder på plus

Under månadens inledande turbulens gick även kreditspreadarna isär kraftigt, men också de återhämtade sig och stängde på lägre nivåer än i juli. Företagsobligationsfonderna på Movestics fondplattform steg med runt procenten och även obligationsräntorna i Sverige var ner, vilket gjorde att obligationsfonderna stängde på plus.

Tillväxtmarknadsobligationsfonder gick också bra under månaden som helhet. Kreditspreadarna på tillväxtobligationer gick ihop och även många tillväxtmarknadsvalutor stärktes mot dollarn.

Högst avkastning på Movestics fondplattform under månaden gav den SEK-hedgade andelsklassen av globala statsobligationsfonden Templeton Global Bond som ökade med 3,22 procent. Dock ska även det till stor del tillskriva kronans förstärkning. I fondens basvaluta USD och tillika i Euroklassen (som också finns på fondplattformen) var utvecklingen negativ.

 

Så gick det i augusti: Avkastning på Movestics fondplattform

I listorna nedan hittar du föregående månads fonder med högst avkastning, fördelat på olika områden.

Du väljer dina fonder

När du sparar i fondförsäkring väljer du själv, eller tillsammans med din rådgivare, vilja fonder du vill spara i. Logga in för att följa ditt sparande och byta fonder.

Logga in

 

Fonder med högst avkastning

FOND

1 MÅNAD

Templeton Global Bond A(acc)SEK-H1 3,22%
Allianz Emerging Markets SRI Bd AT H2SEK 2,60%
Carnegie Fastighetsfond Norden A 2,41%
Templeton Emerging Mkts Bd A(acc)SEK-H1 2,21%
Öhman Hälsa och Ny Teknik A 2,07%
CT European Real Estate Scs A Acc EUR 1,90%
C WorldWide Healthcare Select 1C 1,74%
MS INVF Global Opportunity A 1,72%
Lannebo Fastighetsfond A SEK F 1,67%
Handelsbanken Hälsovård Tema (A1 SEK) 1,57%

 

Globala fonder

FOND 1 MÅNAD
MS INVF Global Opportunity A 1,72%
BMC Global Select R SEK -1,22%
Carnegie Global Quality Small Cap A -1,72%
Öhman Marknad Global A -2,03%
Öhman Global A -2,14%

 

Svenska fonder

FOND 1 MÅNAD
Spiltan Aktiefond Stabil 1,42%
C Worldwide Sweden Small Cap 1A 1,35%
Cliens Småbolag A 1,27%
Aktie-Ansvar Sverige A 1,11%
Didner & Gerge Småbolag 1,05%

 

Räntor

FOND 1 MÅNAD
Templeton Global Bond A(acc)SEK-H1 3,22%
Allianz Emerging Markets SRI Bd AT H2SEK 2,60%
Templeton Emerging Mkts Bd A(acc)SEK-H1 2,21%
Evli Emerging Markets Credit B SEK 1,48%
Carnegie Credit Edge A 1,47%

 

Månadens Index

Världen (Morningstar Global Markets NR SEK) -2,19%
Sverige (Morningstar Sweden NR SEK) -0,24%
Räntan* 3,50%

 

*Riksbankens styrränta per 31 augusti 2024

 

Movestics egenförvaltade fonder

Movestic Fonder är Movestic-gruppens egna fondbolag med ansvar för förvaltningen av ett antal fondprodukter som är specialanpassade för sparande till pension.

FOND 1 MÅNAD 1 ÅR
Movestic Försiktig A -0,28% 7,51%
Movestic Balanserad A -1,52% 8,81%
Movestic Offensiv A -2,01% 14,80%
Movestic Global -3,40% 13,64%
Movestic Global Hållbar -2,67% 10,35%

 

Movestic Fonder

 

Riskinformation från Movestic

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Materialet på denna sida är endast avsedd som inspiration. Det ska inte ses som placeringsråd, placeringsrekommendationer eller placeringsanalyser från Movestic. Faktablad och informationsbroschyr för fonderna finns på movestic.se.

Av: Anders Funck, Fondanalytiker Movestic
Riskinformation
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i fonder/värdepapper kan både öka och minska i värde, det är inte säkert att du får tillbaka ditt investerade kapital.
Fondlista
Vår fondplattform innehåller ett brett utbud av svenska och internationella fonder. Vi hållbarhetsutvärderar fonderna löpande, bland annat med fokus på klimat, miljö och mänskliga rättigheter.
Börja pensionsspara
Vi guidar dig till hur du kan bygga din pensionsbuffert och ge dig själv större möjligheter i framtiden, oavsett vad du drömmer om.