Har USA väntat för länge med att sänka styrräntan?

Månadskommentar från fondbolaget Movestic Fonder, september 2024

Under augusti steg globala aktier med 2,5 procent, men mätt i kronor tappade globala index -1,6 procent till följd av en försvagad dollar. Svenska börsen backade -0,5 procent.

Amerikanska centralbanken har äntligen börjat få kontroll över den tidigare skenande inflationen med alla komplicerande faktorer såsom covid, krig i Ukraina, oroligheter i mellanöstern och handelskrig mellan USA och Kina. Framför allt har arbetsmarknaden varit motståndskraftig och med en stor servicesektor i USA har riskerna för att en löneökningsspiral ska driva på inflationen varit framträdande. Nu framstår det däremot som att styrräntan, som varit hög under en längre tid, fått effekt och risken är snarare att man väntat för länge med att sänka räntan.

På marknaden stiger oron för att tillväxten är hotad och sannolikheten för en recession dyker upp på nytt. Här fortsätter Kina, världens näst störta ekonomi, att lysa med sin frånvaro med till synes små ansträngningar till motåtgärder mot allt lägre tillväxtutsikter. Utöver detta florerar teorier om att förhoppningarna om produktivitetsvinster från AI varit något överdrivna, vilket ytterligare dämpar utsikterna för den global tillväxten, och sätter press på de stora teknologi och AI-bolagen, som har höga värderingar att växa in i.

Inflationen dämpad, men fortsatt förhöjd volalitet

Vi bedömer att det finns utrymmer för FED att agera snabbt och kraftfullt, då både inflationen kommit ner och såväl produktions- som tjänstesektorn bromsar in. Vi förväntar oss fortsatt förhöjd volatilitet i detta känsliga läge men tror att det fortsatt är fördelaktigt med aktier och särskilt för mindre bolag som inte hängt med de stora megabolagens utveckling senaste åren.

Trots att de flesta aktiemarknader var upp under augusti, med undantag för den svenska börsen som backade -0,5 procent, så innebar en kronförstärkning att de flesta marknader i stället backade mätt i svenska kronor. Exempelvis steg globala aktier med 2,5 procent i lokal valuta, men mätt i svenska kronor backade de i stället med -1,6 procent. På samma sätt backade även Movestic Fonder under månaden, då dessa varit fortsatt neutrala i sin aktieexponering relativt sina jämförelseindex med en hög andel exponering mot utländsk valuta.

Vad som ytterligare tyngt utvecklingen under månaden är fondernas övervikt mot småbolag och tillväxtmarknader som fortsatt gått sämre än stora bolag respektive utvecklade marknader. Däremot har exempelvis fondernas innehav mot cybersäkerhet bidragit positivt. Fonderna Balanserad och Försiktig är fortsatt exponerade mot ett antal hedgefonder, som kan vara ett bra komplement under en stökig period, samtidigt som de har en låg exponering mot obligationer med låg kreditvärdighet, vilket kan vara positivt inför en eventuell lågkonjunktur. 

 

Anders Nordbrandt, Portföljförvaltare Movestic Fonder

www.movesticfonder.se

 

 

Movestic Fonder avkastning augusti

FOND 1 MÅNAD 1 ÅR
Movestic Försiktig A -0,28% 7,51%
Movestic Balanserad A -1,52% 8,81%
Movestic Offensiv A -2,01% 14,80%
Movestic Global -3,40% 13,64%
Movestic Global Hållbar -2,67% 10,35%

 

Om Movestic Fonder

Movestic fonder är dotterbolag till Movestic Livförsäkring AB som ägs av den UK-baserade försäkringskoncernen Chesnara PLC, noterade på Londonbörsen. Movestic Fonder ansvar för förvaltningen av fondprodukter som är specialanpassade för sparande till pension.

 

Riskinformation från Movestic Fonder

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Materialet på denna sida är endast avsedd som inspiration. Det ska inte ses som placeringsråd, placeringsrekommendationer eller placeringsanalyser från Movestic. Faktablad och informationsbroschyr för fonderna finns på movesticfonder.se.

Riskinformation
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i fonder/värdepapper kan både öka och minska i värde, det är inte säkert att du får tillbaka ditt investerade kapital.
Månadskommentar av Anders Nordbrandt, Portföljförvaltare Movestic Fonder
Så gick det i augusti
Föregående månads fonder med högst avkastning på Movestics fondplattform, fördelat på olika områden.
Fondlista
Vår fondplattform innehåller ett brett utbud av svenska och internationella fonder. Vi hållbarhetsutvärderar fonderna löpande, bland annat med fokus på klimat, miljö och mänskliga rättigheter.
Börja pensionsspara
Vi guidar dig till hur du kan bygga din pensionsbuffert och ge dig själv större möjligheter i framtiden, oavsett vad du drömmer om.