Indien är på väg att inta sin rättmätiga plats i världsordningen och är för oss det land som erbjuder de mest lovande långsiktiga investeringsmöjligheterna globalt. Aldrig tidigare har landet varit så gynnsamt positionerat som nu – både ur geopolitiskt och ekonomiskt perspektiv. Trots omfattande global osäkerheten har Indiens makroekonomiska stabilitet varit enastående och enligt Morgan Stanley förväntas Indien stå för hela 18% av den globala BNP-tillväxten år 2024. Bland tillväxtländerna är Indien världens näst största ekonomi (och femte största totalt sett) med en BNP på 4,1 biljoner USD och en lika omfattande finansmarknad. Indien har den näst största aktiemarknaden i Asien och har nyligen passerat Hongkong för att bli den fjärde största aktiemarknaden i världen.
I landet finner vi en av världens yngsta befolkningar med en genomsnittlig ålder kring 28 år, vilket ger Indien en betydande strukturell demografisk fördel under kommande decennier. Dess BNP per capita har nyligen överstigit 2500 USD, vilket ger landet en fördelaktig position för att dra nytta av den växande konsumtionen när landet övergår till ett medelinkomstland.
Även om investeringsmöjligheterna i Indien har varit intressanta under flera års tid har full potential inte kunnat realiseras på grund av strukturella utmaningar som har hindrat hållbar tillväxt. Under de senaste åtta åren har dock Indien genomgått betydande strukturella reformer som i stor utsträckning har hanterat dessa frågor. Utan att fördjupa oss i varje enskild reform kan vi konstatera att var och en av dem har haft som mål att adressera en av de fyra grundläggande faktorerna för produktion: mark, arbetskraft, kapital och entreprenörskap.
Indien har varit den bäst presterande tillväxtmarknaden under de senaste 30 åren, med en årlig genomsnittlig avkastning på 8,8% i USD (och den näst bäst presterande marknaden globalt sett efter USA). Under samma period såg vi en genomsnittlig nominell tillväxt på cirka 9 % i USD i den indiska ekonomin. Huvudorsaken till Indiens överlägsna avkastning är den starka underliggande tillväxten kombinerad med effektiv kapitalanvändning. Förväntningarna är att Indiens nominella BNP-tillväxt kommer att vara 11-12% under det kommande decenniet, med en real BNP-tillväxt på cirka 6-8% och en förväntad inflation på cirka 4-6%. Vår strävan är att identifiera välskötta bolag som inte bara överträffar sina konkurrenter utan även den övergripande marknaden. Dessa bolag som förväntas leverera en vinsttillväxt på över 15% per år, vilket resulterar i en gynnsam, tvåsiffrig valutajusterad avkastning. Dessutom strävar vi efter att identifiera bolag som har potential att stärka sin relativa marknadsposition under svagare perioder inom sina respektive sektorer.
Vår strategi på C WorldWide är att kapitalisera på landets betydande långsiktiga tillväxtpotential. Därför har vi identifierat fyra relevanta investeringsteman i Indien:
Finansiell inkludering
Reformer
Bostäder
Ökade kapitalinvesteringar och export
Med detta tematiska perspektiv försöker vi identifiera ledande bolag med starka balansräkningar som kan dra nytta av ett eller flera av dessa investeringsteman.
Hållbarhet är också en central del av vår investeringsstrategi. Genom vår egen analys av ESG-risker och externa analyser prioriterar vi bolag med sund och långsiktig bolagskultur som tar hållbarhetsfrågor på allvar, vilket är särskilt viktigt på tillväxtmarknader som Indien där tillgången till hållbarhetsdata kan vara begränsad.
Vi är övertygade om att Indien är den långsiktigt mest lovande enskilda investeringsmöjligheten bland länder i världen. Landet fortsätter att utvecklas och göra framsteg ekonomiskt, socialt och politiskt. Detta leder till spännande tematiska möjligheter för den växande aktiemarknaden och många attraktiva investeringsalternativ med god avkastningspotential.
För oss är det avgörande att vara selektiva i valet av investeringar. Vår djupgående erfarenhet möjliggör att se bortom kortsiktiga marknadssvängningar och fokusera på det som verkligen gör skillnad och långsiktigt påverkar investeringsresultatet.
Detta är en gästkrönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.