När Alex Ferguson tog över jobbet som huvudtränare för fotbollsklubben Manchester United i mitten på 1980-talet hade organisationen gått nästan 20 år utan att vinna högsta ligan i England. Med moderna träningstekniker, mer disciplinerad kultur och ett renodlat fokus på resultat lyckades Ferguson ta Manchester United till den absoluta världseliten de följande årtiondena. Totalt sett vann klubben ligan vid 13 tillfällen, FA-cupen fem gånger och Champions League två gånger med Ferguson vid rodret. En bra coach kan göra all skillnad. I såväl fotboll, som private equity.
Private Equity (riskkapital på svenska) är enkelt uttryckt ett samlingsnamn för aktieinvesteringar i bolag som inte är börsnoterade. Ofta sker detta genom placeringar i fonder som startas och förvaltas av ett Private Equity-bolag.
Investeringsmodellen bygger på ett aktivt ägande där ett PE-bolag ofta tar en majoritetspost i ett underliggande bolag för att aktivt arbeta och maximera värdet inom loppet av några år. Det kan handla om att bidra med kunskap och expertis för att ta vara på tillväxtmöjligheter inom en industri, genomföra effektiviseringsåtgärder för att förbättra lönsamhet eller skjuta till kapital för att finansiera tilläggsförvärv.
Sedan 1980-talet (samtidigt som Alex Ferguson tog över Manchester United) har Private Equity i snitt levererat en avkastning som överstiger globala aktieindex med cirka 4-6% per år. Denna meravkastning har dessutom skapats under olika marknadsregimer – både i sämre och bättre ekonomiska tider och både då räntor varit höga och låga.
Private Equity-bolag tenderar att vara anpassningsbara till det rådande ekonomiska klimatet. När räntor var rekordlåga och riskaptiten hög efter covid-19 gjordes många avyttringar, ofta via börsintroduktioner. Under de senaste årens höga räntor och svagare marknader har fokus i stället legat på att använda stora kassor till att göra nyinvesteringar, och att i ännu högre grad aktivt arbeta med portföljbolag för att maximera värdet på befintliga portföljbolag.
Det tenderar att vara i dessa tider som grunden för framtida avkastning byggs. Får vi lägre räntor framåt lär vi få se fler försäljningar av bolag, där värdet som skapas idag kan realiseras då.
Den höga avkastningspotentialen tillsammans med unika investeringsmöjligheter i bolag som man inte hittar på börsen har lett till Private Equity-industrins starka tillväxt de senaste årtiondena. Institutionella investerare har omfamnat Private Equity som ett verktyg för att skapa mer effektiva investeringsportföljer. Några av de främsta exemplen är de amerikanska universiteten Harvard och Yale, som har en stor andel av sina stiftelsemedel allokerade till PE-investeringar.
När den numera bortgångne David Swensen tog över som investeringschef hos Yale i mitten på 1980-talet bestod deras portfölj i huvudsak av amerikanska aktier och obligationer. Idag är mer än 30% av portföljen investerad i Private Equity.
För de flesta har dock möjligheten att investera i Private Equity historiskt varit begränsad. Det krävs ofta en rejäl påse pengar för att få investera och dessutom behöver man kunna låsa in sina pengar under lång tid. Ett sätt att komma runt denna problematik är att investera i så kallad Listed Private Equity. Det innebär att man investerar i Private Equity-bolag som handlas på publika börser eller ibland rena PE-fonder som har börsnoterats.
Sedan tidigt millennieskifte har ett antal av världens ledande Private Equity-förvaltare valt att bli börsnoterade, bland andra de amerikanska jättarna Blackstone och KKR som noterades på New York-börsen 2007 respektive 2010. I Sverige noterades vårt största PE-bolag i EQT så sent som 2019.
Carnegie Listed Private Equity är en global aktiefond som investerar i börsnoterade PE-bolag och PE-fonder med stor spridning över olika branscher och geografier. Fonden erbjuder ett smidigt sätt att få exponering mot Private Equity i en dagligt handlad fondstruktur som inte kräver stora investeringsbelopp.
Sedan starten 2009 har Carnegie Listed Private Equity förvaltats av Tom Berggren och fonden har levererat en total avkastning på 610%*, vilket är drygt 90 procentenheter bättre än världsindex. Förvaltningen bygger på att investera med noga utvalda ledande Private Equity-förvaltare vars aktier handlas till låga värderingar, och från det bygga en effektivt diversifierad portfölj. I portföljen hittas större aktörer som Apollo och Blackstone, samt mer nischade spelare som HG Capital och HBM Healthcare, med olika strategier och inriktningar.
En övergripande trend senaste åren för många av våra PE-förvaltare har varit ökade investeringar i bolag som är exponerade mot olika megatrender inom digitalisering, infrastruktur, energiomvandling och hälsovård. Dessa framtidsområden har starka tillväxtutsikter och hög avkastningspotential. I slutändan får man genom en investering i fonden exponering mot deras tusentals underliggande investeringar i spännande bolag, verksamma inom allt från spelmotorer och släktforskning till utbildning och proteinforskning.
Apropå på Premier League är fotbollsklubbar ett annat exempel på inriktning som lockat stora investeringar från Private Equity senaste åren. I Carnegie Listed Private Equity har vi portföljinnehav som Ares Management, vilka har investerat i den brittiska storklubben Chelsea FC.
Investeringstesen är förhållandevis enkel.
Många klubbar representerar stora underliggande värden med starka varumärken, en lojal kundkrets och ökat globalt intresse för fotboll. Samtidigt är många klubbar ineffektivt skötta och i behov av kapital.
Private Equity kan stötta klubbar med välbehövligt kapital, finansiell expertis samt en kombination av värdeskapande åtgärder. På samma sätt som Manchester United en gång i tiden var i behov av en sportslig ledare är många klubbar – och bolag överlag - idag i behov av ekonomiskt ledarskap. Där har den aktiva ägarrollen hos Private Equity en viktig funktion att fylla. En bra coach kan göra all skillnad.
Detta är en gästkrönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.