När DeepSeeks AI-modell blev publik skickade den chockvågor genom tekniksektorn då osäkerheten kraftigt ökar inför kommande års investeringar i AI, framför allt GPU:er (de mer avancerade AI-chippen) från Nvidia. Det råder också stor osäkerhet inför hur priserna för att driva en modell kommer utvecklas men mycket talar just nu för att de kommer komma ner kraftigt. Detta är positivt för AI långsiktigt men kortsiktigt kan det påverka bolagens intjäning och fortsatta investeringstakt. Detta är anledningen till att internet- och mjukvarubolagen handlades upp då utvecklingen av AI förväntas bli billigare.
Vi tror nödvändigtvis inte att innovationstakten för AI-chip eller AI-modeller är det stora frågetecknet framåt utan snarare köparens förmåga att tjäna pengar på användandet av AI. Avkastningen på AI-investeringarna är fortsatt blygsam i jämförelse med de över 300 miljarder USD som hittills investerats. Givet detta kan sentimentet kring AI-bolagen fortsätta vara svagt på grund av ökad osäkerhet, högt ställda förväntningar, fallande priser och begränsad intjäningsförmåga (än så länge).
Halvledarsektorn som helhet är komplex och den består av cirka 100 bolag. Sektorn är dock extremt viktig att förstå då slutprodukten är en avgörande del i konsumenten och företagens vardag. Den har också blivit ett hett geopolitiskt diskussionsämne där nyheter med ny information snabbt skulle kunna rita om hela kartan, vilket i sin tur från marknadens sida kan utlösa turbulens och osäkerhet. Det är just därför vår analytiker Herman Ohlsson är 100 % dedikerad till att verkligen förstå hela värdekedjan och bolagen som är verksamma i sektorn.
Idag har BMC Global Select bland annat exponering mot AI genom investeringar i Microsoft, Alphabet, ServiceNow, Broadcom och Cadence.
Om något är dyrt eller ej handlar till stor del om vilka förväntningar bolagen har på sig och hur man levererar på dessa. Ett bolag som har P/E 10 och inte alls lever upp till sina förväntningar kan vara dyrt och ett bolag med P/E 35 som överträffar sina förväntningar kan vara billigt. Tittar man på den amerikanska börsen som helhet så befinner den sig i det övre värderingsspannet. Magnificent 7 har varit en stark bidragsgivare till att få upp värderingen men bolagen har också bidragit med att höja vinsttillväxten för den amerikanska börsen som helhet.
De stora techbolagen i USA har ögonen på sig från aktiemarknaden med tanke på den kraftiga uppgången vi sett, vilket gör att det är viktigt att de fortsätter leverera vinsttillväxt och lever upp till marknadens förväntningar, för att motivera tidigare kursuppgång. Man ska dock poängtera att USA inte bara är teknikbolag, det finns ett antal riktigt fina kvalitetsbolag i sektorer som försäkring, byggnadsmaterial och sjukvård. På pappret ”tråkiga” och traditionella sektorer men där pärlorna verkligen levererar fina vinster. Bolag som är helt i vår smak och som vi gärna äger i fonden BMC Global Select.
Blickar man bort från de stora techbolagen samt large cap och letar sig ner i small cap-segmentet så är värderingarna verkligen aptitliga. Det beror bland annat på att marknaden har haft fullt fokus på de stora bolagen under några års tid och handlat upp dessa relativt small cap, trots att small cap växt sina vinster. De höga räntenivåerna har också legat som en våt filt över tillgångsklassen under en tid. Fördelen för oss som verkligen arbetar aktivt med våra bolagsval är att det finns många kvalitativa bolag till vad vi anser vara riktigt låga värderingar.
För oss står bolagen alltid i centrum men det finns vissa sektorer som idag är mer intressanta än andra. Vi räknar med att den expansiva finanspolitiken i USA fortsätter under Trumpadministrationen och att detta, tillsammans med eventuella införanden av nya handelstullar och minskning av arbetskraftsinvandring, kommer leda till ett fortsatt inflationstryck i den amerikanska ekonomin. Bolag som gynnas av detta är bygg- och materialbolag så som våra innehav i Martin Marietta, Vulcan Materials och Everus Construction. Ett fortsatt inflationstryck i den amerikanska ekonomin kommer i sin tur leda till att FED sänker styrräntan mindre än tidigare prognostiserat. Vi tycker därför att den finansiella sektorn i USA, som gynnas av högre räntor, ser intressant ut. Inom denna sektor äger vi framför allt försäkringsbolag, som kan investera förinbetalda premier till en högre avkastning.
Detta är en gästkrönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.