Den asiatiska aktiemarknaden har blivit mer volatil efter Donald Trumps vinst i det amerikanska presidentvalet och investerarnas fokus riktas nu mot hur Trumps politik kan påverka handel, företag och ekonomier.
Under Trump 2.0 kan vi sannolikt vänta oss högre tullar och handelshinder, vilket är negativt för Asien och framför allt för Kina. Med fortsatta politiska stimulanser, som kan vara bra för kinesiska aktier under nästa år, kan en större nedgång på den kinesiska aktiemarknaden bli till ett bra köpläge. I övriga Asien kan exportorienterade länder hamna under press från höga tullar och begränsade räntesänkningar i USA, medan det på andra håll öppnas möjligheter att exportera till USA om kinesiska företag blir mindre konkurrenskraftiga.
Vidare kvarstår geopolitiska spänningar som är svårnavigerade. Asien kan uppleva ökad politisk oro om Trump riktar sitt fokus mot Kina.
Även om det här innebär kortsiktig osäkerhet, är inget av det nytt, och regionen har haft lång tid att förbereda sig. Vi tror faktiskt att Asien kommer att visa sin motståndskraft i svåra tider.
Asien är en mångfacetterad region och inhemskt drivna ekonomier som Indien kommer att vara mindre utsatta för amerikanska tullar och kan till och med gynnas av att det ges utrymme för andra exportörer som inte kommer från Kina. Sydostasien, särskilt Vietnam, har också fått se en ökning av utländska investeringar. Den interna handeln i regionen fortskrider obehindrat.
Asien har inte heller de makroekonomiska obalanser som västvärlden lider av, så ekonomierna förväntas vara motståndskraftiga. Och det är fortfarande tillväxt i regionen, som är den snabbast växande i världen.
Slutligen är Asien hem för några av de mest kvalitativa och dynamiska företagen i världen. Regionen erbjuder fortfarande attraktiva investeringsmöjligheter. Utsikterna stöds av långsiktiga strukturella tillväxttrender, såsom den växande medelklassen, snabb anpassning till nya teknologier samt den gröna omställningen.
Allt detta gör det möjligt för en stock picker som oss att leverera hållbar avkastning över tid.
Är det läge att investera i Asien idag?
Ja. Asien förblir en attraktiv region, även med Trump 2.0, av följande anledningar:
Asien fortsätter att driva den globala tillväxten. Sydostasien och Indien växer snabbt, medan politiska stimulanser stärker Kinas återhämtningsutsikter.
En växande medelklass kommer att stärka regionens växande konsumentkraft. Till 2029 kommer två av tre medelklasskonsumenter att finnas i Asien, med Kina som den största tillväxtekonomiska konsumentmarknaden.
Asien är hem för världsledande, globalt konkurrensdugliga företag, inklusive teknikledare och innovatörer. Regionen är väl positionerad att dra nytta av den växande efterfrågan på AI och molntjänster.
Asiens mångfald innebär att inhemskt drivna ekonomier som Indien sannolikt kommer att vinna när företag diversifierar sina leverantörskedjor bort från Kina. Sydostasiatiska länder som Vietnam drar också nytta av detta.Asien leder även den gröna omställningen. Regeringar uppmuntrar företag med politiskt stöd samtidigt som de använder reglering för att straffa de som bryter mot reglerna.
Genom att utnyttja Asiens enorma potential, siktar vår Asian SDG Equity Fund att leverera stark långsiktig avkastning. För att uppnå detta allokeras kapital till företag i Asien som har förmågan att leverera starka finansiella resultat och visa att deras produkter, tjänster och åtgärder i väsentlig grad stämmer överens med ett eller flera av FN:s globala mål för hållbar utveckling (SDG). Vi tror att SDG-justeringen gör det möjligt för företag att positivt bidra till samhället och miljön, samtidigt som de stärker företagets långsiktiga finansiella värde.
Av: David A Smith och Daniel Ng
Fondförvaltare, abrdn SICAV I - Asian SDG Equity Fund
Detta är en gästkrönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
Information från abrdn
Den information som finns i denna text ska inte betraktas som ett erbjudande, investeringsrekommendation eller uppmaning att handla med några abrdn-produkter eller tjänster, och utgör inte marknadsföring eller investeringsforskning. abrdn garanterar inte riktigheten, lämpligheten eller fullständigheten av informationen och friskriver sig uttryckligen från ansvar för eventuella fel eller utelämnanden i sådan information.