Är det så att ”big is beautiful” eller kan det vara så att ”liten” har helt andra möjligheter att bli stor? Det har varit en tydlig trend sedan år 2000 att småbolag (CSX) över tid givit en högre avkastning än stora bolag i Sverige (OMX30). Den trenden bröts under 2022 och vi har nu haft ett par år där småbolagen utvecklats klart sämre än stora bolag. Är det något fundamentalt som förändrats eller är det bara ett hack i kurvan?
Om vi börjar i andra ändan; det som skapar bättre förutsättningar för tillväxt för småbolag är naturligtvis storleken eftersom de växer från en liten bas. Ett bolag med rätt produkter, affärsmodell och 500 MSEK i omsättning har helt andra möjligheter att fördubblas jämfört med ett bolag med 50 miljarder i omsättning. I takt med att storleken på bolaget ökar tenderar tillväxttakten att närma sig BNP-tillväxten. Småbolagen är dessutom i högre grad verksamma inom tillväxtbranscher som bioteknik, energi, teknik och miljö.
Under en längre period i början på 2000-talet minskade antalet bolag på Stockholmsbörsen. Det skedde främst genom uppköp där många private equity bolag var aktiva köpare och tog bolagen från börsen.
Även om det kortsiktigt var positivt för småbolagsutvecklingen riskerade det att utarma investeringsmöjligheterna bland småbolag. Vi har nu sedan ett antal år tillbaka sett den motsatta trenden med ett stort antal nyintroduktioner av småbolag på Stockholmsbörsen. Sedan 2019 har drygt 90 bolag börsintroducerats på Nasdaq Stockholm och på First North har hela 260 bolag tillkommit.
Småbolagen hade en formidabel börsutveckling från botten av 2020, till följd av covidutbrottet, fram till 2021. Allra bäst var utvecklingen för de minsta småbolagen. Likviditetstillgången var god och räntorna nedpressade. Hög riskaptit och aggressiva tillväxtmål drev upp kurserna i många av de minsta bolagen. Värderingen blev i många fall extremt hög och när inflationen och räntorna började stiga vände utvecklingen. I en miljö med högre räntor, lägre tillväxt och minskad tillgång på kapital började en nedgångsfas.
Som i alla perioder av börseufori hade inte många av de nya bolagen den mognaden som krävs för att klara sig utan fortsatta kapitaltillskott, vilket ytterligare förvärrade utvecklingen.
Under våren har de ekonomiska utsikterna förändrats och det ser nu ut att stå inför en period med fallande inflation och räntor. I tillägg till detta har värderingarna i många av de mindre bolagen kommit ner till nivåer som framstår som attraktiva. Förutsättningarna för småbolag har därmed förbättrats och vi har historiskt sett att avkastningspotentialen ofta är betydligt högre för småbolag när konjunkturen tar fart. Tillskottet av nya småbolag gör även att möjligheterna att finna intressanta långsiktiga investeringar har ökat.
Vi tror inte att de grundläggande förutsättningarna för de minsta bolagen har försämrats. Snarare ser de långsiktiga förutsättningarna att hitta intressant småbolagsinvesteringar bättre ut än tidigare.
Detta är en gästkrönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
VIKTIG INFORMATION
Denna marknadskommentar har framställts av E. Öhman J:or Fonder AB (Öhman), ett svenskt fondbolag som står under Finansinspektionens tillsyn. Kommentaren har upprättats som en tjänst för Öhmans kunder och potentiella kunder och den får inte vidaresändas eller kopieras, helt eller delvis, till någon mottagare utan Öhmans skriftliga godkännande. Kommentaren får speciellt inte skickas till eller göras tillgänglig, och den är inte avsedd att vara tillgänglig, för någon person eller något företag hemmahörande i ett land där publicering eller tillgängliggörandet är förbjuden enligt lag eller föreskrift eller på något annat sätt begränsad. Kommentaren är inte en investeringsanalys eller investeringsrekommendation enligt definitionerna för detta i tillämplig lagstiftning och den har inte upprättats i enlighet med tillämpliga regler som syftar till att säkerställa investeringsanalytikers oberoende. Varken marknadskommentaren eller dess innehåll ska uppfattas som ett erbjudande, uppmaning eller rekommendation att göra en investering i något finansiellt instrument. Öhman tar inte ansvar för någon användning av informationen i denna marknadskommentar som investeringsunderlag eller för andra ändamål. Skäliga ansträngningar har gjorts för att säkerställa riktigheten av informationen i denna marknadskommentar, men det kan aldrig uteslutas att den baseras på oreviderade eller icke verifierade siffror och källor. Öhman lämnar därför inga garantier avseende innehållets riktighet eller fullständighet. Fullständig information om Öhmans tjänster och fonder kan erhållas gratis från Öhman.