Att tänka på om du flyttar utomlands som pensionär
Innan flyttlasset finns det saker du behöver tänka på och göra:
- Meddela ditt eller dina pensionsbolag och Pensionsmyndigheten din nya adress och var pensionspengarna ska skickas.
- Se över hur din pension och skatt kommer förändras i förhållande till landet du flyttar till.
- Årligen skicka in ett levnadsintyg till Pensionsmyndigheten.
Håll koll på skatten när du flyttar utomlands som pensionär
När du bosätter dig utomlands gäller andra skatteregler. Hur mycket du behöver betala beror bland annat på om du bor hel- eller deltid utomlands och hur Sveriges skatteavtal med landet ser ut. Fram till 2021 har det exempelvis varit skattefritt att plocka ut sin tjänstepension i Portugal, men skatteavtalet mellan Sverige och Portugal har nu ändrats. Beroende på var du bor kan du beskattas olika för de olika delarna av pensionen.
Läs mer om skatteavtal hos Skatteverket
Valutaförändringar kan påverka pensionsutbetalningar
Eftersom din pension alltid betalas ut i svensk valuta innebär det att kronans värde påverkar hur stort pensionsbelopp du får utbetalt. Sjunker svenska kronans värde jämfört med valutan i det land du bor i kommer din pensionsutbetalning att bli lägre. Det kan därför vara bra att ha ett buffertkonto i det land du bor i med landets valuta.
Det här gäller för garantipension
Har du en låg pension och rätt till garantipension? Från och med januari 2023 har du som bor utomlands inte längre rätt till garantipension. Med undantag för dig som är född 1937 eller har änkepension.
Läs mer hos Pensionsmyndigheten
Tjänstepension från tidigare arbetsgivare? Så gör du med fribrev
Har du haft flera anställningar genom åren kan du ha en eller flera olika ”tjänstepensioner” som lagts i det som kallas fribrev. För att få enklare överblick och kontroll över hela din tjänstepension kan du flytta och samla dina fribrev.
Har frågor om fribrev och hur det fungerar när du flyttar utomlands, höra av dig till Movestic.