Så fungerar löneväxling

Löneväxling är en förmån företag kan erbjuda dig som anställd och som innebär att du byter en del av din bruttolön idag mot extra pensionssparande.

Det är ett enkelt sätt för dig att boosta din framtida pension. Löneväxling kan göras löpande och vid enstaka tillfällen som vid bonusutbetalning. När du löneväxlar blir din skatt lägre eftersom beloppet dras från din bruttolön.

 

Pensionsspara på annat sätt

För de som vill ha tillgång till sitt kapital tidigare, eller som av andra skäl inte vill eller kan löneväxla, kan kaptialförsäkring vara ett bra långsiktigt sparalternativ.

Läs mer om att spara i kapitalförsäkring

 

Riskinformation

Kom ihåg att sparande i fonder innebär en risk. Investeringar i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.

Så kommer du i gång med löneväxling till pensionen

Prata med din arbetsgivare. Erbjuder de löneväxling eller kan de tänka sig att börja?

  1. Kom överens med din arbetsgivare om hur din löneväxling ska se ut och skriv ett avtal. Hur mycket lön ska du växla till pension? Sätter din arbetsgivare av mellanskillnaden på ungefär sex procent?
  2. Hur ska pengarna placeras?
    Beroende på hur din arbetsgivares pensionspolicy ser ut har du möjlighet att välja hur dina pensionspengarna ska placeras, till exempel i fonder.

Vill du veta mer om löneväxling? 

Kontakta oss så hjälper vi dig

 

Tänk på det här när du löneväxlar

Pensionspengarna du sparar via löneväxling kan du ta ut från att du är 55 år och den kortaste utbetalningstiden av pengarna är fem år.

Eftersom skatten på pensionssparande är lägre än arbetsgivaravgiften på lön kan din arbetsgivare erbjuda att höja ditt löneväxlade belopp med mellanskillnaden. Mellanskillnaden motsvarar cirka sex procent. Löneväxlar du 1 000 kronor i månaden får du ungefär 1 060 kronor i månaden till ditt pensionssparande.

 

När är löneväxling lönsamt och passar det mig?

För att löneväxling ska vara förmånligt för dig behöver du ha en årsinkomst som motsvarar minst 8,07 inkomstbasbelopp efter din löneväxling, en månadslön över 51 250 kronor (2024).

Om din månadslön blir lägre påverkas nivåerna som socialförsäkringsförmånerna baseras på. Du får då lägre inbetalningar till den allmänna pensionen och ersättningar som föräldrapenning, sjukpenning och a-kassa sänks.

 

Vad gäller för löneväxling i år?

Under 2024 höjdes inkomstgränsen för när det är lönsamt att löneväxla. Inkomstgränsen baseras på ett basbelopp, inkomstbasbelopp, som fastställs av regeringen. Inkomstbasbeloppet följer inkomstutvecklingen per person i åldern 16-64 år. 
Guide och lathund basbelopp

 

Löneväxling för företag?

Erbjud dina anställda löneväxling via Movestic

Erbjud löneväxling via företaget

Erbjud dina anställda ett extra pensionssparande som inte kostar dig som arbetsgivare något extra.

Vill du komma i gång med ett bra erbjudande till dina anställda men är osäker på hur du gör? Och om det är relevant? Följ vår guide för att hitta rätt erbjudande och komma i gång.

 

Kom igång med företagets löneväxling 

Har du flyttbar pension?
Samla din pension hos Movestic och få tillgång till ett utvalt fondutbud av ledande svenska och nordiska fonder i kombination med ett urval av kvalitetsfonder från världsledande förvaltare.
Bygg ditt möjlighetskonto
Bygg ditt möjlighetskonto
25 eller 15 år kvar till pensionen? Oavsett hur lång tid du har kvar till den dag du vill sluta jobba kan du ge ditt framtida jag större möjligheter genom att på egen hand spara till din pension.
Om det otänkbara händer
En livförsäkring ger ekonomisk trygghet till dina kära om det otänkbara skulle hända dig. Hos Movestic kan du skaffa en livförsäkring utifrån dina behov.
Vill du veta mer?
Har du frågor eller vill veta mer om Movestic och vad vi erbjuder? Hör gärna av dig till oss på 08-120 39 320 eller maila till kund@movestic.se.